MKB Aktieplan: 200 miljoen extra voor mkb-ondernemers

De overheid gaat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) meer ondersteunen bij hun grote uitdagingen. De overheid gaat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) meer ondersteunen bij hun grote uitdagingen. Zoals digitalisering, personeel en financiering. Dat is beloofd in het regeerakkoord. En dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer samen met ondernemers vertaald naar acties en maatregelen. Deze staan in het MKB-actieplan, dat de staatssecretaris op 29 juni heeft gepresenteerd. In totaal komt er zo’n 200 miljoen euro beschikbaar voor het mkb.

De staatssecretaris gaat op zeven thema’s actie ondernemen:

  1. De overheid laat het onderwijs beter aansluiten op het bedrijfsleven. Zo is er samenwerkingsnetwerk Katapult. En het MKB !dee: studenten en bedrijven werken samen aan oplossingen voor actuele vraagstukken van ondernemers.
  2. Er komt meer geld beschikbaar voor ondernemers. Ook is de toegang tot financiering straks beter. En: de overheid ondersteunt platforms voor alternatieve financiering, zoals crowdfunding.
  3. De overheid ondersteunt bedrijven met trainingen en tools om te digitaliseren. Zo is er al een cyber security scan. Maar denk ook aan online marketing en gebruik van open data.
  4. Er komt meer geld beschikbaar voor innovatiesubsidies, zoals MIT en Innovatiekrediet. Ook stimuleert de overheid kennisdeling. Zo kunnen ondernemers van andere, innoverende bedrijven leren.
  5. De overheid gaat ondernemers beter helpen om zaken te doen in het buitenland. Door bijvoorbeeld voorlichting te geven over de Brexit via brexitloket.nl.
  6. De overheid maakt regels eenvoudiger, bijvoorbeeld rondom aanbesteden. En ze stelt nieuwe wet- en regelgeving samen met ondernemers op.
  7. Het kabinet wil dat ondernemers er ook financieel op vooruitgaan. Daarom werkt het aan fiscale maatregelen.

De eerste acties staan voor 2018 gepland. Dit actieplan is geen eindpunt. De overheid blijft in gesprek met ondernemers, over wat het mkb nodig heeft om in te spelen op snelle veranderingen. En wat de overheid voor hen kan doen. Benieuwd hoe het verder gaat? Volg #MKBactieplan op social media.

Loading more content...