Jaarverslag 2016 Federatie Dutch Creative Industries

Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen. Zo luidt het platgetreden citaat van de Deense filosoof Søren Kierkegaard. Met Hans Christiaan Andersen de beroemdste Deen in de wereld van de Deense creativiteit. Door het zuiden wordt Nederland gerekend tot de nordic countries. De landen die op orde zijn. Goed ontworpen zou al snel zeggen.

We willen in ons land nogal eens ontevreden zijn. Die onvrede, want dat is het, heeft ons veel voorspoed gebracht. Als in ons land ergens op neergekeken wordt is het wel 'op je lauweren gaan rusten'. We gelden als ijverig en, hoewel behorend tot de rijkste landen van Europa, houden we dat het liefste stil. Onlangs onthulde de Nederlandse Bank dat er nu echt ruimte was voor loonstijgingen, maar zelfs de vakbonden leken dit liever te negeren. Eerst maar eens de begroting op orde brengen, zei de minister van financiën zuinigjes.

De herordening van onze sector die het gevolg is van het topsectoren beleid heeft ervoor gezorgd dat het veld overzichtelijker is geworden. De contacten zijn intensiever en er is een min of meer heldere infrastructuur ontstaan die maakt dat partijen elkaar nog makkelijker vinden.

Er is reden voor enige tevredenheid. En wie zijn oren in het buitenland te luisteren legt, zou geneigd kunnen zijn op zijn lauweren te rusten. Want in de ons omringende wereld zijn ze van Nederland en ons ontwerpklimaat vaak nogal onder de indruk.

Daar is geen reden voor. De uitdagingen waar wij economisch en maatschappelijk voor staan eisen het uiterste van onze creativiteit. En in het aangaan van die uitdaging zijn we per definitie altijd halverwege. Ook als daarin goede voortgang is geboekt.

Waarom is die creativiteit en het ontwerpend denken van zo'n groot belang? Omdat we de probleem niet kunnen oplossen met het denken vn het niveau waarop die problemen zijn ontstaan, om Albert Einstein te citeren. Het leek me goed met Kierkegaard te beginnen om dan te eindigen met Einstein.

Bij dezen.

Harry Starren, voorzitter

thumbnail of Jaarverslag FDCI

 

Loading more content...