Informatieloket voor ondernemers over Brexit

De overheid gaat een loket openen voor ondernemers die vragen hebben over de gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat liet minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) weten na afloop van een spoedbijeenkomst met het Nederlandse bedrijfsleven op 30 juni.

Ploumen sprak samen met het ministerie van Economische Zaken met leden van VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland over de impact van de Brexit. Ploumen: ‘Veel bedrijven en ondernemers hebben vragen: wordt het moeilijker of duurder om producten te exporteren, krijgen ze te maken met andere regels, gaan hun zakenpartners activiteiten uit het VK verplaatsen? Bij het informatieloket kunnen ze terecht met al deze vragen. Bovendien horen we graag hun ideeën en suggesties: daar kan de overheid mee aan de slag’. Het loket is bereikbaar via de website http://www.hollanduktrade.com en telnr 088 0424242. Er volgt nog een aparte pagina op de website van de rijksoverheid met algemene informatie over de Brexit.

Minister Ploumen liet verder weten op korte termijn de ambassade en het Netherlands Foreign Investment Agency in Londen te zullen versterken met extra personeel: ‘We willen eventuele negatieve gevolgen zoveel mogelijk beperken en eventuele positieve effecten zo groot mogelijk laten zijn.’ Ploumen benadrukte dat de prioriteit van het kabinet is te zorgen voor een zorgvuldig, transparant uittredingsproces.

Het Verenigd Koninkrijk is de tweede economie van de EU en voor Nederland een belangrijke handelspartner. In totaal exporteerde Nederland in 2015 voor ruim 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, tegenover een importwaarde van 21 miljard euro. Qua verdiensten is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland.

Loading more content...