Culturele microkredieten helpen creatieve ondernemers goed op weg

Microkredieten met een lage rente helpen ondernemers in de cultuursector goed op weg. Het zorgt voor nieuwe opdrachten, vergroot hun professionele netwerk en verbetert hun inkomenspositie. Maar liefst 95% van de gebruikers adviseert collega's om van deze faciliteit gebruik te maken. Dit is het resultaat van een quick scan die Hogeschool Utrecht (Kenniscentrum Innovatie & Business) in opdracht van Cultuur-Ondernemen heeft uitgevoerd onder de afnemers van culturele microfinancieringen in de afgelopen vier jaar.

Stichting Cultuur-Ondernemen verstrekt jaarlijks laagrentende leningen (tot € 10.000) aan kunstenaars, creatieven en culturele instellingen. Deze leningen worden gebruikt voor het opbouwen van een orderportefeuille, het aanschaffen van materiaal of het investeren in producten of evenementen. Onderzoeker Alija Ibrahimovic onderzocht onder de huidige gebruikers van deze culturele microkredieten de sociale en economische effecten. “De resultaten van deze quick scan laten zien dat microkredieten een zinvol financieringsinstrument zijn voor ondernemerschap in de cultuursector”, aldus Jo Houben, directeur van Cultuur-Ondernemen.

  • Het rapport Sociale en economische effecten van microkredieten in de cultuur- en creatieve sector in Nederland kunt u gratis downloaden via www.cultuur-ondernemen.nl
Loading more content...